Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makowiec

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
cukier 1i 1/2 szklanki
mleko 1 szklanki
masło 1/2 kostki
drożdże 3 dkg
jaja 4 szt
cukier waniliowy 3 łyżeczki
mak 1/2 kg
miód 3/4 szklanki
rodzynki 1 szklanka
migdały płatki 1/2 szklanki
Skórka pomarańczowa kandyzowan 1/3 szklanki
laska wanilii 1 szt
orzechy włoskie 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: makowiec

Ciasto :
Drożdże rozpuszczamy w mleku,1/2 kostki masła ucieramy z cukrem, następnie do masła dodajemy 2 jajka całe i 2 żóltka, rozpuszczone drożdże z mlekiem, mąke i cukier waniliowy, wyrabiamy na jednolitą mase i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Masa:
Mak wsypujemy do gorącego mleka, gotujemy 10 minut, odcedzamy i mielimy 4 razy aż masa będzie jednolita.
Pozostałe masło roztapiamy dodając do niego środek ( miąższ) wanilii, miód, skórke pomarańczową, orzechy,rodzynki i migdały. całośc podgrzewamy ( lekko zasmażamy) około15 minut. Wystudzone dodajemy do maku i mieszamy na jednolitą mase, dodajemy ubitą piane z białek.
Ciasto cienko rozwałkujemy, smarujemy masą makową i zawijamy, smarujemy jajkiem, posypujemy skandyzowaną skórką pomarańczową.
Pieczemy w temp 180 c około 80 minut
na koniec można polać lukrem

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 09.04.2015 12:32
makowiec smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak