Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kutia staropolska

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kiedy na wigilijnym stole pojawił się już barszcz wigilijny, pierogi z kapustą i karp - czas na deser. Sięgnijcie po przepis na tradycyjną kutię, której nie może zabraknąć na tak wyjątkowej kolacji. Przepis na kutię staropolską przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, dlatego jej smak z pewnością Was nie zawiedzie. 

Składniki:

Składniki na kutię:

pszenica 15 dag
miód 40 dag
mak 30 dag
cukier 20 dag
rodzynki 5 dag
morele suszone 5 dag
suszone figi 5 dag
orzechy 5 dag
migdały 5 dag
mandarynki 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Kutia staropolska

Sprawdzony przepis na staropolską, wigilijną kutię z pszenicą, makiem, miodem oraz bakaliami. To pyszny słodki deser, na który czekamy zawsze podczas wigilijnej kolacji. Warto zostawić na niego miejsce w brzuszku! ;) 

1. Pszenicę opłukać i namoczyć na 8 godzin. Ugotować do miękkości, zmieniając kilkakrotnie wodę. Odsączyć na sicie.

2. Mak sparzyć i 3 razy przekręcić przez maszynkę.

3. Miód z cukrem podgrzać w niewielkim garnuszku, a kiedy miód się rozpuści, wymieszać z makiem i bakaliami.

4. Pszenicę dodać do maku tuż przed podaniem na stół, aby nie stwardniał. Ozdobić mandarynkami.

Smacznego!!

Słodką wigilijną potrawę można przyrządzić na różne sposoby, dlatego sprawdź również inne przepisy na kutię >>

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 23.12.2016 20:41
warto zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak