Racuszki na kwaśnym mleku

Racuszki na kwaśnym mleku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4
  • zsiadłego mleka

    2 szklanki
  • proszku do pieczenia

    1 łyżka
  • smalcu do smażenia

    7 dag
  • mąki pszennej

    1 szklanka
  • soli i cukru

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko wlać do głębokiej miseczki. Dodać żółtka i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć z mlekiem. Ubijać, dodając stopniowo mąkę, tyle, aby ciasto miało dość gęstą konsystencję. Na patelni stopić łyżkę masła lub tłuszczu. Kłaść łyżką małe, okrągłe racuszki. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron. Podawać gorące, posypane cukrem pudrem.

Smacznego!!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

borys

03.06.2010 11:56
Pyszne zapewne to jest

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat