Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort śmietankowy.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1
śmietana 30% 800 ml
brzoskwinie w puszce
galaretka owocowa 1 szt
kakao do posypania
herbata czarna do nasączania
alkohol do nasączania
fix do śmietany 1 szt
ozdobne czekoladki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietankowy.

Biszkopt można kupić, jednak polecam wykonanie go samodzielnie, wg. tego przepisu: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/86664/blyskawiczne-ciasto-do-kawy-.html

Galaretkę rozpuszczamy wg. przepisu na opakowaniu, tylko dodajemy 3/4 zalecanej ilości wody. Wylewamy do płaskiego naczynia. Po zastygnięciu kroimy ostrym nożem na kostki.
Śmietanę ubijamy z fixem do śmietany.
Mocną, czarną herbatę mieszamy z łyżką alkoholu (może być to rum, martini, cherry, wg. uznania)
Biszkopt dzielimy na trzy części.
Aby tort wyszedł prosty i równy jak z cukierni używamy formy, w której piekliśmy biszkopt. Pierwszą warstwę ciasta umieszczamy w foremce, nasączamy mieszanką herbacianą, układamy pokrojone brzoskwinie oraz galaretki, nakładamy śmietanę, wyrównujemy i przykrywamy druga warstwą ciasta. Ją również nasączamy, kładziemy brzoskwinie, galaretkę i śmietanę. Trzecia warstwę ciasta również nasączamy. Delikatnie zdejmujemy foremkę, cały tort pokrywamy śmietaną, boki obsypujemy kakaem, ozdabiamy figurkami czekoladowymi, owocami lub galaretka, wg. uznania.

Jeżeli ktoś lubi słodkie torty, to do ubijanej śmietany można dodać cukier.
Do pieczenia polecam użyć foremki w kształcie serca :D

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 30.06.2011 10:46
wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak