Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maki Sushi z Tuńczykiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

nori 5 szt
ryż do sushi 250 g
ocet ryżowy 1 łyżki
sos sojowy 1 łyżki
cukru 2 łyżki
polędwica z tuńczyka 150 g
ogórka zieloneg 1/2 szt
mango 1 szt
wasabi 5 g
sos sojowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Maki Sushi z Tuńczykiem

Ugotować ryż do sushi(najpierw porządnie wypłukać pod bieżącą wodą, gotować od zimnej wody pod przykryciem w proporcjach ryż/woda 1/2, gotować na dużym ogniu do zagotowania wody następnie zredukować płomień i gotować jeszcze 10 minut, następnie wyłączyć gaz i zostawić ryż wciąż pod przykryciem na kolejne 10 minut, ryz przełożyć do miski (NIE METALOWEJ) , dodać ocet, sos sojowy i cukier, mieszać co kilka minut aż do wystudzenia). tuńczyka, mango i ogórka pokroić w długie paski. Chłodny ryż nakładać na płaty nori (na 2/3 powierzchni), po środku ryżu ułożyć łososia, awokado i ogórka, brzeg bez ryżu zwilżyć lekko wodą i zwinąć od strony ryżu za pomocą maty bambusowej. Pokroić na kawałki za pomocą ostrego noża bez ząbków. Podawać z sosem sojowym wymieszanym z odrobiną wasabi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Szarrikka 03.01.2011 18:56
Świetne zdjęcie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak