Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 1/2 szklanki
mąka pszenna 1/2 kilograma
mąka żytnia 1/2 kilograma
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3 łyżeczki
woda 750 mililitrów
słonecznik łuskany 1/2 szklanki
siemię lniane 1/2 szklanki
drożdże świeże 15 gramów

Porada

Drożdże świeże można zastąpić suchymi dodając 2 łyżeczki.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie

10-12 godzin przed przygotowaniem chleba dokarmić zakwas, czyli wymieszać ze szklanką wody i szklanką mąki żytniej. Całość zamieszać i pozostawić w temperaturze pokojowej. 

Mąkę pszenną wymieszać z mąką żytnią, solą, drożdżami, dodać zakwas i pozostałą część wody. Dokładnie wyrabiać przez minimum 5 minut (najlepiej mikserem z hakami). Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godz. Po tym czasie wymieszać, odłożyć zakwas na następne pieczenie. Dodać ziarna, wymieszać, rozłożyć do foremek (mi wychodzą 2 duże keksówki).

Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury i włożyć blaszki. Piec 10-15 minut (grzanie górne i dolne) do zrumienienia, następnie zmniejszyć temperaturę do 170-180 stopni i piec 45 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, wytrząsnąć chleb z foremek, posmarować dwukrotnie każdy bochenek wrzątkiem - aby skórka z góry nie była zbyt twarda. Odstawić na kratkę do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 21.09.2011 16:52
domowy chleb jest super
RenataZ-et 23.01.2011 19:25
Super jest taki chlebuś!
lolek09 04.01.2011 14:03
nie ma nic lepszego niż domowy chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak