Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Diabelskie kurczę.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 4 szt
woda letnia 1/3 szklanki
olej 1/3 szklanki
chilli 1/2 łyżki
miód prawdziwy 3 łyżki
sól 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
pieprz 1/2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Diabelskie kurczę.

Wszystkie składniki marynaty należy wymieszać ze sobą w misce. Miód powinien się dokładnie rozpuścić, jeżeli jest bardzo scukrzony to można zamiast wody letniej użyć wody ciepłej :)
Do marynaty należy włożyć kurczaka, dokładnie obtoczyć i pozostawić na około godzinę w lodówce (jeżeli mocno się spieszycie, to można pominąć).
Następnie należy przełożyć udka razem z marynatą do foremki albo naczynia żaroodpornego (marynata powinna pokrywać dno naczynia, aby nic się nie przypaliło) i piec w 200-250 stopniach aż zrobi się złocisty, od czasu do czasu polewając.
Zamiast udek można użyć 1-1,5 kg skrzydełek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak