Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Błyskawiczne ciasto do kawy.

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 6 szt
cukier 1 szklanka
aromat migdałowy 1 szt
mąka 1/2 szklanki
kakao 2 łyżki
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Błyskawiczne ciasto do kawy.

Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka z cukrem mikserem na sztywno. Ciągle miksując dodać żółtka, aromat migdałowy i proszek do pieczenia. Po tym jak składniki się połączą dodać mąkę. Miksować aż masa będzie jednolita.
Około 2/3 ciasta przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną formy. Do reszty ciasta dodać kakao i kawę, zmiksować i także wlać do foremki, na wierzch (można namalować wzorki :)).
Ciasto powinno piec się w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20-30 minut.

Można nie dodawać kakaa i kawy, wtedy wyjdzie wysoki puszysty biszkopt, świetny do tortów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak