Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łazanki z chili

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kwaszona 60 dag
makaron łazanki 50 dag
papryka czerwona 1 średni strąk
papryczka chili 1 strączek
słonina 5 dag
boczek wędzony 10 dag
Liść laurowy suszony Prymat 1 ew. 2 szt
majeranek wg uznania
Przyprawa curry orientalna Prymat szczypta
olej 3 łyżki
baleron 20-25 dag
szynka 20-25 dag
schab 20-25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Łazanki z chili

Kapustę płuczemy, odciskamy.
Wkładamy do rondla, zalewamy ciepłą wodą i gotujemy ok. 20 - 30 minut. Następnie odcedzamy ją i pozostawiamy do przestudzenia.
Makaron gotujemy w wodzie osolonej i z dodatkiem 1 łyżki oleju o 2 minuty krócej, niż zaleca producent, hartujemy go i odcedzamy.
Odsączony przekładamy do dużego rondla.
Słoninę i boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na złoto na patelni, gdy już się podsmażyły dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i drobniutko posiekane chili , dorzucamy liście laurowe, majeranek i sól.
Wędlinę, z której opróżniliśmy \"przeciążoną\" lodówkę, czyli dobrą, do przesmażenia, ale zbyt wysuszoną by użyć jej do kanapek kroimy w kostkę lub paski i dorzucamy do duszącej się papryki.
Wszystko razem przesmażamy jeszcze ok. 5 minut i przekładamy do rondla z makaronem (jeśli mamy zbyt dużo tłuszczu, pozostawiamy go na patelni, dodajemy 2 łyżki oleju i smażymy na nim kapustę.
Przestudzoną kapustę odciskamy z nadmiaru płynu, i każdą odciśniętą garstkę kroimy nożem na 4 części (skracamy długość pasemek).
Do duszącej się kapusty dodajemy pieprz, majeranek mielone curry.
Gdy kapusta będzie już dostatecznie miękka i podsmażona dodajemy do rondla z makaronem, papryką i wędlinami.
Wszystko dokładnie mieszamy, ostatecznie doprawiamy do smaku, posypujemy bazylią i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Zapieczone łazanki rozkładamy na talerze i podajemy gorące, jako samodzielne danie obiadowe, lub gotowaną kolację.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 06.03.2011 12:11
super
stokrotka 29.11.2010 08:28
muszą być ostre.............

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak