Łazanki z chili

Łazanki z chili

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kwaszona

    60 dag
  • makaron łazanki

    50 dag
  • papryka czerwona

    1 średni strąk
  • papryczka chili

    1 strączek
  • słonina

    5 dag
  • boczek wędzony

    10 dag
  • liście laurowe

    1 ew. 2 szt
  • majeranek

    wg uznania
  • curry mielone

    szczypta
  • olej

    3 łyżki
  • baleron

    20-25 dag
  • szynka

    20-25 dag
  • schab

    20-25 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę płuczemy, odciskamy.
Wkładamy do rondla, zalewamy ciepłą wodą i gotujemy ok. 20 - 30 minut. Następnie odcedzamy ją i pozostawiamy do przestudzenia.
Makaron gotujemy w wodzie osolonej i z dodatkiem 1 łyżki oleju o 2 minuty krócej, niż zaleca producent, hartujemy go i odcedzamy.
Odsączony przekładamy do dużego rondla.
Słoninę i boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na złoto na patelni, gdy już się podsmażyły dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i drobniutko posiekane chili , dorzucamy liście laurowe, majeranek i sól.
Wędlinę, z której opróżniliśmy \"przeciążoną\" lodówkę, czyli dobrą, do przesmażenia, ale zbyt wysuszoną by użyć jej do kanapek kroimy w kostkę lub paski i dorzucamy do duszącej się papryki.
Wszystko razem przesmażamy jeszcze ok. 5 minut i przekładamy do rondla z makaronem (jeśli mamy zbyt dużo tłuszczu, pozostawiamy go na patelni, dodajemy 2 łyżki oleju i smażymy na nim kapustę.
Przestudzoną kapustę odciskamy z nadmiaru płynu, i każdą odciśniętą garstkę kroimy nożem na 4 części (skracamy długość pasemek).
Do duszącej się kapusty dodajemy pieprz, majeranek mielone curry.
Gdy kapusta będzie już dostatecznie miękka i podsmażona dodajemy do rondla z makaronem, papryką i wędlinami.
Wszystko dokładnie mieszamy, ostatecznie doprawiamy do smaku, posypujemy bazylią i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Zapieczone łazanki rozkładamy na talerze i podajemy gorące, jako samodzielne danie obiadowe, lub gotowaną kolację.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

berys18

06.03.2011 12:11
super

stokrotka

29.11.2010 08:28
muszą być ostre.............

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat