Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bażant a la indyk

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sól
Goździki całe Prymat 2 sztuki
mięta szczypta
Farsz:
jajko 2 sztuki
bułka 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
masło roślinne 5 dag
sól
gałka muszkatołowa
Goździki całe Prymat 1
rodzynki 5 dag
słonina 4 cienki plasterki
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: bażant a la indyk

Mięso wypłukać, natrzeć przyprawami. Przyrządzić farsz. Utrzeć masło, dodając po jednym żółtku, namoczoną i odciśniętą bułkę, posiekaną wątróbkę, sztywno ubitą pianę z białek i tartą bułkę, utuczonego na proszek goździka, trochę startej gałki muszkatołowej, odrobinę cukru oraz sparzone i wysuszone rodzynki. Lekko wymieszać, nałożyć do środka bażanta, jak i w tzw. wole i w szyjkę. Zaszyć wszystkie otwory, na piersiach i udkach położyć plastry słoniny i lekko obwiązać nitką. Ułożyć ptaka w brytanie. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godzinę, często polewając sosem, gdy istnieje taka potrzeba dodać trochę wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jaheira11 04.02.2011 15:43
świetna nazwa, a do tego smaczności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak