Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka smalcowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
smalec 20 dag
śmietana 1 szklanka
żółtko jajek 2 szt
jajko 1 szt
drożdże 3 dag
marmolada 30 dag
cukier 1 łyżka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka smalcowe

Drożdże utrzeć z cukrem, wymieszać ze śmietaną. Mąkę przesiać na stolnicę dodać smalec, jajko, żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto, schłodzić przez pół godziny. Następnie rozwałkować, kroić w prostokąty, smarować marmoladą, zwijać w ruloniki. Ułożyć na blaszce, włożyć do nagrzanego piekarnika do około 180 stopni i piec na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 25.09.2011 08:32
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak