Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Szarpaniec

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1 szt
śmietana 18 proc 0,6 litra
cukier puder 1 szklanka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
brzoskwinie w puszce 1 szt
zapach waniliowy 1 szt
woda 2/3 szklanki
truskawki 500 gram
galaretka brzoskwiniowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Szarpaniec

1.Kupujemy gotowy biszkopt lub pieczemu według klasycznego przepisu - 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka maki tortowej, 1 lyżeczka proszku do pieczenia.
2. Śmietanę z cukrem ubić mikserem z zapachem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie (2 łyżki) i zalać wrzącą wodą do połowy szklanki, rozmieszać grudki, ostudzić i wlac do śmietany, wstawić do lodówki na 15 minut aż zgęstnieje.
3. W tym czasie brzegi tortownicy zamazać masłem, rwać biszkopt na kawałki i układać w tortownicy. Pomiędzy przerwy wkładać rodzynki i truskawki. Zalać śmietaną i czynność powtórzyć – rwać biszkopt wkładać rodzynki, zalać śmietaną.
4. Wyrównać wierzch ciasta. Brzoskwinie kroić i układać na górze. Rozpuścić dwie galaretki i wylać na samą górę. Postawić do zastygnięcia na kilka godzin do lodówki.
przepis na 1 tortownicę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 13.05.2012 16:57
mniammmmmm;)
Iiiiii 15.03.2012 07:43
pyszne
ewaa 15.11.2011 21:14
super
Krzysztof42 07.11.2011 16:19
super nazwa
iwona332 13.09.2010 10:47
mniam
IZABELA29 10.08.2010 15:53
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak