Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki drożdżowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 4 szklanki
jajko 2 szt
miód prawdziwy płynny 1/2 szkl
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 4 łyżeczki
kakao 1 łyżeczka
masło 75 gr
drożdże 50 gr
Soda oczyszczona Prymat 2 Łyżeczki
cukier puder 1 szklanka
olejek migdałowy 2 krople

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki drożdżowe

Miód wlać do rondelka i rozpuścić razem z masłem i przyprawą do piernika. Przestudzić kilka minut i dosypać do miodu sodę a a po kolejnych kilku minutach dodać pokruszone drożdże i dobrze wymieszać. Mąkę wymieszać z cukrem, wbić jajka, wlać miód z dodatkami, dodać dwie krople olejku np migdałowego i wyrobić ciasto. Ciasto można od razu po wyrobieniu rozwałkować na grubość około od 0,5 do 1 cm i powycinać pierniczki. Wkładać do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze ca. 200 stopni. Po ostudzeniu lukrować i dekorować wg uznania. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakowita 04.09.2012 18:13
muszą być pyszne
jeanette_v 26.02.2012 20:06
Pychota.
MAR3STA 03.01.2011 17:17
pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak