Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

faworki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 kilogram
żółtko jajek 7 sztuk
śmietana 200 mililitrów
olej 2 litry
surowy ziemniak 1 sztuka
cukier puder do posypania
cukier 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: faworki

Mąkę mięszamy z żółtkami wcze śniej połączonymi z cukem, dodajemy smietanę, , wyrabiamy ciasto, zagniatamy, grzejemy olej, , ciasto bardzo cieniutko wałkujemy a nastepnie tniemy radełkiem na paski ok 7 cm na 2 cm, każdy nacinamy w środku tak aby nie rozciąć, , jedną końcówke przekładamy przez powstały otwór, do oleju dodajemy ziemniaka, smażymy faworki na złoty kolor, osuszamy z tłuszczu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 15.11.2012 21:47
pyszne
Ewa111 06.01.2012 19:00
karnawał więc czas na faworki
ewelinapac 20.06.2011 22:23
to zdjecie nie jest moje
Jaheira11 19.06.2011 22:53
to zdjęcie jest chyba nie na miejscu...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak