Łazanki z opieńkami

Łazanki z opieńkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 g
  • jajka

    3 szt
  • masło

    2 łyżki
  • cebula

    1 - 1,5 szt
  • pieprz

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • masło do zapiekania

    3 - 4 łyżki
  • opieńki

    50 dag
  • biała kapusta

    1 mała gówka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Opieńki jeśli świeże, oczyścić, opłukać, nastawić do zblanszowania (ok. 5 min) w niewielkiej ilości wrzątku.
Odcedzić.
Kapustę podzielić na ćwiartki, ugotować, osączyć na sicie.
Drobno pokrojoną cebulę zrumienić na maśle, dodać zblanszowane grzyby i dusić razem 3 - 4 minuty, następnie dodać posiekaną kapustę, doprawić solą i pieprzem, dusić wszystko razem około 15 min pod przykryciem.


Z mąki jaj i niewielkiej ilości wody zagniatamy twarde ciasto.
Rozwałkowujemy je cienko, a gdy przeschnie, kroimy łazanki.
Gotujemy w osolonej wodzie.
Odcedzamy, mieszamy z masłem.
Żaroodporny półmisek lub inne żaroodporne naczynie smarujemy masłem, układamy na nim warstwami łazanki, kapustę z grzybami, obkładamy wiórkami - plasterkami masła i zapiekamy w piekarniku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

15.10.2010 13:31
Uwielbiam łazanki ale opieniek ni dawałam do kapusty,czas to zmienić:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat