Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łazanki z opieńkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
jajko 3 szt
masło 2 łyżki
cebula 1 - 1,5 szt
pieprz do smaku
sól do smaku
masło do zapiekania 3 - 4 łyżki
opieńki 50 dag
biała kapusta 1 mała gówka

Przepis i sposób przygotowania na: Łazanki z opieńkami

Opieńki jeśli świeże, oczyścić, opłukać, nastawić do zblanszowania (ok. 5 min) w niewielkiej ilości wrzątku.
Odcedzić.
Kapustę podzielić na ćwiartki, ugotować, osączyć na sicie.
Drobno pokrojoną cebulę zrumienić na maśle, dodać zblanszowane grzyby i dusić razem 3 - 4 minuty, następnie dodać posiekaną kapustę, doprawić solą i pieprzem, dusić wszystko razem około 15 min pod przykryciem.


Z mąki jaj i niewielkiej ilości wody zagniatamy twarde ciasto.
Rozwałkowujemy je cienko, a gdy przeschnie, kroimy łazanki.
Gotujemy w osolonej wodzie.
Odcedzamy, mieszamy z masłem.
Żaroodporny półmisek lub inne żaroodporne naczynie smarujemy masłem, układamy na nim warstwami łazanki, kapustę z grzybami, obkładamy wiórkami - plasterkami masła i zapiekamy w piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 15.10.2010 13:31
Uwielbiam łazanki ale opieniek ni dawałam do kapusty,czas to zmienić:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak