Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona golonka z sosem chrzanowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonka 2 szt
piwo jasne 1 szt
cebula 3 szt
czosnek 3 ząbki
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona golonka z sosem chrzanowym

SOS:
3 łyżki startego chrzanu
3 łyżki gęstej śmietany 22-procentowej
1/2 jabłka (7 dag)
1 łyżka soku z cytryny
cukier
sól
biały pieprz
Przygotowanie

Golonki (jeśli trzeba) opalić, umyć i gotować w posolonym wrzątku 1 godz. 30 min. Cebule i czosnek obrać i wraz z liściem laurowym, zielem angielskim oraz pieprzem dodać do gotujących się golonek. Lekko twarde golonki przełożyć do brytfanny, polać tłuszczem zebranym z wywaru, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec do miękkości, często polewając piwem. Gotowe golonki przekroić na pół i wyjąć kości.
Przygotować sos: jabłko obrać, oczyścić z gniazda nasiennego, zetrzeć na tarce z małymi otworami, wymieszać z sokiem cytrynowym i połączyć z chrzanem oraz śmietaną. Doprawić solą, cukrem i białym pieprzem. Sos do golonki podać osobno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 09.06.2012 13:34
Super pomysl
Małgorzata113 03.01.2011 08:13
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak