Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z serem II

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
mleko 1 szklanka
drożdże 3 dag
cukier 15 dag
masło 10 dag
żółtko jajek 5 szt
jajko 1 szt
sól 1 łyżeczka
skórka z cytryny - otarta 1 łyżka
margaryna 10 dag
cukier puder 15 dag
cukier waniliowy 2 łyżeczki
rodzynki 5 dag
aromat pomarańczowy 0,5 łyżeczki
twaróg 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z serem II

Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru, dodać do ciepłego mleka, wsypać 5 łyżek mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. 2 żółtka utrzeć z resztą cukru, dodać do wyrośniętego ciasta, wsypać resztę mąki, skórkę cytrynową, sól. Ciasto dokładnie wyrobić . Masło roztopić , przestudzić, dodać do ciasta i wyrabiać aż do wchłonięcia tłuszczu. Odłożyć do wyrośnięcia. Ser przemleć przez maszynkę. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami, dodać ser, rodzynki, aromat i dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do głębokiej formy, wyłożyć masę serową, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku około 50 minut w temp 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 12.02.2014 09:26
uwielbiam takie ciasta
adam1f 31.05.2012 05:25
dobre
Smakuj 26.07.2011 11:36
dobre :)
Iwona51
Iwona51 03.01.2011 10:43
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak