Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z cytryną

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jaja 4 szt
cukier wanilinowy 1 opak
cytryna 1 szt
masło 1 kostka
cukier puder 20-25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z cytryną

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po jednym żółtku, cukier puder, cukier wanilinowy i sok z cytryny (można też dodać drobno startą skórkę z dokładnie wyszorowanej cytryny).
Połączyć z mąką i ubitymi na sztywną pianę białkami.
Przełożyć ciasto do posmarowanej tłuszczem, wysypanej mąką formy z kominkiem. Babkę piec ok. godziny w temperaturze 200°C.
Babka będzie miała piękny, złoty kolor, jeśli przed pieczeniem dodamy do ciasta szafranu:
- szczyptę szafranu namoczyć w ciepłej wodzie, po kilku minutach odcisnąć i płyn dodać do ciasta.
Upieczoną babkę można polukrować, lub udekorować cukrem pudrem ( ja posypałam cukrem pudrem i lekko słodkim kakao.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelina/bunia 10.03.2012 16:08
pycha
Krzysztof42 06.11.2011 15:33
mniam
Olaa 05.10.2011 08:51
pyszne
Olaa 05.10.2011 08:51
pyszne
Emilia22 22.09.2010 11:00
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak