Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z rabarbarem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
cukier puder 3 łyżki
masło 10 dag
jaja 2 szt
żółtko jajek 2 szt
śmietana 4 łyżki
spirytus 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
rabarbar 40 dag
cukier 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z rabarbarem

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać. Następnie wlać spirytus, śmietanę, dodać żółtka, jajka, cukier puder i zagnieść ciasto. Połowę ciasta rozwałkować włożyć na dno i boki przygotowanej formy. Rabarbar pokroić na drobne kawałki, udusić w niewielkiej ilości wody, dodać cukier, wymieszać i przestudzić. Marmoladę z rabarbaru wyłożyć na ciasto, rozwałkować drugą połowę ciasta i przykryć marmoladę, zlepić brzegi. Piec około 40 minut w temp 180 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 17.03.2012 19:00
cudeńko
cooleczka 26.02.2012 17:53
brzmi pysznie :)
Monika193
Monika193 18.01.2012 11:38
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak