Szarlotka z rabarbarem

Szarlotka z rabarbarem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    30 dag
  • cukier puder

    3 łyżki
  • masło

    10 dag
  • jaja

    2 szt
  • żółtka

    2 szt
  • śmietana

    4 łyżki
  • spirytus

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • rabarbar

    40 dag
  • cukier

    20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać. Następnie wlać spirytus, śmietanę, dodać żółtka, jajka, cukier puder i zagnieść ciasto. Połowę ciasta rozwałkować włożyć na dno i boki przygotowanej formy. Rabarbar pokroić na drobne kawałki, udusić w niewielkiej ilości wody, dodać cukier, wymieszać i przestudzić. Marmoladę z rabarbaru wyłożyć na ciasto, rozwałkować drugą połowę ciasta i przykryć marmoladę, zlepić brzegi. Piec około 40 minut w temp 180 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

romanrafal

17.03.2012 19:00
cudeńko

cooleczka

26.02.2012 17:53
brzmi pysznie :)

Monika193

18.01.2012 11:38
pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat