Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z estragonem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 kg
wątróbka drobiowa 20 dag
masło 10 dag
wino białe wytrawne 2 łyżki
rosół 1 szklanka
cebula 2 szt
marchew 2 szt
boczek wędzony 10 dag
olej 1 łyżka
mleko 0,5 szklanki
bułka 1 szt
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
estragon 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z estragonem

Jedną posiekaną cebulę zrumienić na oleju. Boczek i wątróbkę drobno posiekać. bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Boczek, cebulę, estragon, wątróbkę i bułkę połączyć razem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem dokładnie wymieszać. Kurczaka oprószyć solą i pieprzem, nadziać farszem, zeszyć. W rondlu roztopić masło, dodać drobno pokrojoną marchew i cebulę, włożyć kurczaka i dusić po przykryciem około 20 minut, podlewając odrobiną rosołu. Następnie wlać rosół i wstawić do gorącego piekarnika i dusić do miękkości. Gdy kurczak miękki, wyjąć na talerz. Sos zmiksować, dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody, zagotować. Przyprawić do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 05.10.2012 15:39
smaczny
Angelika10 18.06.2012 00:11
Super
Katarzyna59 19.05.2012 20:50
apetyczny
Monika193
Monika193 28.09.2011 21:52
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak