Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczki z boczkiem i cebulką z pieca

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
cebula 2
sól
boczek 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczki z boczkiem i cebulką z pieca

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Boczek kroimy w plasterki, kładziemy na rozgrzaną patelnię bez oleju i wytapiamy tłuszcz na małym ogniu. Lekko solimy. Wytopiony boczek przekładamy do czystej miseczki, a na pozostałym tłuszczu rumienimy cebulę. Jeśli patelnia jest mniejsza to cebulkę możemy usmażyć na dwa razy, aby była ładnie wysuszona. Gdy już wszystko mamy w dużej misce układamy taką niby warstwę z pokrojonych w ćwiartki ziemniaczków, posypujemy delikatnie solą, wykładamy boczek i cebulkę. Następnie kolejna warstwa, aż skończą się nam składniki. Na końcu całość jeszcze delikatnie mieszamy i wstawiamy do lekko nagrzanego pieca (można też do piekarnika). Trzymamy 20-30 minut. Ziemniaczki muszą być gorące, ale nie powinno być oznak przypieczenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mirka-Ludomila 26.09.2012 09:38
pyszne
iknkirke 18.01.2012 17:17
mniam
BernadettaP 13.12.2011 07:14
pyszne :)
ben-ka 27.08.2011 09:23
extra ziemniaczki!:)
Wafelek2601 11.06.2011 12:16
uwielbiam boczek, a takie ziemniaczki to coś ekstra
Iwona51
Iwona51 14.02.2011 10:23
smaczne
Jolanta_P-S 26.01.2011 13:10
uwielbiam różne rzeczy na boczku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak