Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka w sosie kakaowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 6 szt
cukier 8 łyżki
żółtko jajek 1 szt
mąka ziemniaczana 1 łyżka
kakao 2 łyżki
mleko 2 łyżki
dżem 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka w sosie kakaowym

Jabłka pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, włożyć do małej ilości wody z 5 łyżkami cukru i chwilę pogotować tak aby zmiękły lecz nie rozgotowały się. Wyjąć jabłka, ułożyć na talerzu. W miejsca po gniazdach nasiennych nałożyć dżem. Żółtko utrzeć z 3 łyżkami cukru i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Kakao rozmieszać z zimnym mlekiem, zagotować. Wrzącym kakao zalać żółtko z mąką ziemniaczaną, naczynie włożyć do garnka z wrzącą wodą i mieszać cały czas aż masa zgęstnieje. Gorącym sosem oblać jabłka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 07.05.2013 16:23
fajny przepis
Iwusia 13.02.2013 23:22
smaczny pomysł na deser
Ewelina38 29.06.2012 21:17
bardzo fajny pomysł na pyszny deserek
Angelika10 28.06.2012 00:37
super
mehia 19.02.2011 17:18
apetyczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak