Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szkl
mleko 125 ml
drożdże 20 gram
sod 0,5 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
przecier pomidorowy 100 gram
czosnek 3 ząbki
oregano 1 łyżeczka
Kucharek przyprawa do potraw
woda 1/4 szkl
oliwa 2 łyżki
ketchup pikantny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza

Z drożdży, połowy mleka, cukru i 1 łyżki mąki zarobić rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu – mleko podgrzać w garnku.
Do dużej misy dajemy kolejno mleko ,oliwę (olej), mąkę, sól i na koniec rozczyn, wymieszać drewnianą łyżką, następnie wyrabiać w dłoniach, ciasto może się przyklejać do dłoni ,ale nie dosypywać mąki wyrabiać, aż będzie gładkie i odchodziło od dłoni.( ok 10 min).
Uformować kulę, podsypać delikatnie spód mąką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
Następnie ciasto należy rozwałkować (nie zagniatać tak jak wyrosło rozwałkować) utworzyć koło o średnicy 40 cm, zwinąć boki, w kilku miejscach nakłuć ciasto widelcem i możemy nakładać kolejno składniki: Sos pomidorowy, cebulę (krążki podsmażone), pieczarki wcześniej podsmażone, szynkę posiekaną (lub zamiast tego filet z kurczaka w kostkę podsmażony w przyprawie gros – prymat), ser ztarty na tarce o dużych oczkach, następnie papryką kolorowa w kostkę, ogórek zielony (paski lub krążki). Ser dobrze trochę starkować po nałożeniu każdego składnika na placek, żeby wszystko było spójne.
Gotową pizze wkładamy do piekarnika (wcześniej nagrzanego na 200°C) na ok. 20-25 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza666 02.01.2011 22:43
Dziś właśnie robiłam i jadłam pizzę, ale z samym mięskiem, bez warzyw:) Twoja jest śliczna;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak