Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażany w majonezie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bakłażan 1 szt
pomidor 3 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
majonez
ser żółty 30 dag
sól
pieprz
jajko
olej
czosnek 2-3 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażany w majonezie

Bakłażana myjemy, osuszamy i kroimy na krążki (nie za grube żeby dobrze się podsmażyło). Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie krążki bakłażana obtaczamy w jajku (uprzednio posolić i popieprzyć) i bułce tartej, po czym smażymy na wolnym ogniu. Smażymy aż do momentu kiedy bakłażan będzie brązowiał. Układamy najlepiej na płaskim naczyniu.
Na każdy krążku kładziemy plasterki pomidora. Majonez przekładamy do miseczki, wyciskamy do niej 2 ząbki czosnku, po czym należy całość wymieszać. Rozsmarowujemy majonez na każdym bakłażanie (już na pomidora) z osobna. Na koniec posypujemy całość starkowanym serem na najdrobniejszej tarce. Odstawiamy do lodówki na około 3 godziny.


 Najlepiej tarkować ser bezpośrednio na talerz z bakłażanami, bo gdy starkujemy do miski i później układamy na warzywo, to ser jest sklejony.
 Najlepiej smakuje jak stoi w lodówce dość dłużej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 13.01.2011 16:15
Fajny przepis,fajny:)
eduszo
eduszo 13.01.2011 15:41
Znam cos podobnego,ale to jest super.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak