Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinakowe tartaletki z pieczarkami i serem gorgonzola

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki + do posypania blatu 250 gram
masła + do wysmarowania foremek 125 gram
średniej wielkości pieczarek 5
sera gorgonzola 100 gram
ząbki czosnku 3
jajko 2
świeżo startej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki
oliwy z oliwek 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowe tartaletki z pieczarkami i serem gorgonzola

- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopnii Celcjusza, przygotowujemy ciasto; na stolnicę wysypujemy mąkę oraz sól, robimy wgłębienie do którego wlewamy żółtko oraz pokrojone w mniejsze kawałki masło. Szybko wyrabiamy ciasto, a następnie wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy na stolnicy uprzednio posypanej mąką. Na wysmarowanych masłem foremkach starannie układamy ciasto. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoto przez 15-20 minut. Łatwo sprawdzić czy ciasto jest gotowe, nakłuwając drewniany patyczek (wykałaczki) w sam środek ciasta, jeżeli po wyjęciu patyczek jest suchy - gotowe.
- W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: Na oliwie z oliwek podsmażamy ząbki posiekanego czosnku na złoto, wrzucamy szpinak i dusimy 12 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę umyte pieczarki i dusimy, aż woda odparuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową. Farsz wzbogacamy smakiem chrupiących orzechów włoskich. Mieszamy.
- Gdy ciasto na tartaletki jest już gotowe wypełniamy każdą z foremek porcją farszu, ale nie po same brzegi.
- Przygotowujemy masę z jajek i sera, roztrzepujemy dwa jajka i dodajemy pokruszony ser gorgonzola, doprawiamy solą i pieprzem, gdy zaistnieje potrzeba. Masą jajeczno - serową polewamy tartaletki, uważając by nie było jej zbyt wiele - wtedy wyleje się poza foremkę.
- Tak przygotowane ciasto pieczemy jeszcze w piekarniku przez 15 minut - aż ser się ładnie roztopi- w temperaturze 180 stopnii Celcjusza.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 26.04.2012 19:40
Ze szpinakiem-już je lubię.
agnieszka189 05.05.2011 17:01
moje smaki-rewelacja!
wiktor188 25.03.2011 21:54
mniam mniam
ewelinapac 26.10.2010 09:52
fajniutkie , musze wyprubować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak