Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka cytrynowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 1,5 szklanki
cukru pudru 1,2 szklanki
masła 1/6 kostki
jajko 1
śmietany 1/4 szklanki
proszku do pieczenia 1 łyżka
cytryna 1
olejek cytrynowy 1

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka cytrynowe

Mąkę, cukier puder, masło, jajko, śmietanę i proszek do pieczenia rozmieszaj w misce na jednolitą masę. Zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj je do ciasta. Dodaj też 8 kropli olejku cytrynowego. Jeszcze raz utrzyj wszystkie składniki. Wyjmij ciasto z miski, włóż je do foliowego woreczka i umieść na pół godziny w lodówce. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj, tak by miało grubość ok 1-2 cm. Wytnij szklanką ogrągłe ciasteczka i ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze. Po ok 20 min wyjmij blachę z piekarnika. Ciasteczka powinny mieć złocisty kolor.

Smacznego!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 01.11.2011 12:40
o jej
Monika192 01.03.2011 12:38
smakowe
borys 27.05.2010 08:10
Pychaaaaaa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak