Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3 szklanki
cukier kryształ 0,5 szklanki
margaryna 250 dag
żółtko jajek 3 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
renety 6 sztuk
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
jaja 2 sztuki
śmietanka -procentowa 1 szklanka
cukier 4 łyżki
masło 10 dag
mąka kartoflana 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
cukier waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z jabłkami

Ciasto : Mąkę przesiać do misy, dodać proszek, margarynę i posiekać nożem.Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać do mąki i wyrobić ciasto. Dać na 1 godzinę do lodówki.

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z części ciasta rozwałkować pas szerokości jak wysokość tortownicy. Brzeg obciąć radełkiem. Wylepić dokładnie boki tortownicy. Resztę ciasta rozwałkować na okrągło i wylepić spód formy. Ciasto podpiec 20 min.

Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki lub ósemki. Ułożyć ciasno obok siebie, zaczynając od brzegu tortownicy. Jeśli zostanie zostanie trochę jabłek, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć n poprzednich.Posypać cynamonem.

Krem . Jaja ubić z cukrem, wsypać obie mąki i dokładnie wymieszać. Wlać odrobinę zimnego mleka, wymieszać by nie było grudek.

Resztę mleka zagotować ze śmietaną, solą i masłem. Wrzące mleko wlać do masy jajecznej i energicznie wymieszać. Postawić na małym ogniu i ugotować budyń. Gorący wlać na jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 i piec ok1 godziny. Wyjmować z formy gdy będzie zupełnie zimne.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia88 02.01.2011 13:11
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak