Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piernik toruński mojej mamy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

miód 250 ml.
cukie 190 g
mąka żytnia 200 g
mąka przenna 300 g
rum 50 ml.
jajko 2 szt.
masło 40 g
mleko 100 łyżki
sok z cytryny 1 szt
Cynamon mielony Prymat 0,5 łyżeczki
goździki mielone 0,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: piernik toruński mojej mamy

Miód, masło, cukier i skórkę oraz przyprawy wrzucamy do dużego garnka, stawiamy na niewielkim ogniu i podgrzewamy mieszając aż się wszystko rozpuści. Nie może się miód zagotować! Następnie odstawiamy to ostygnięcia.
Do chłodnej masy dodajemy rum, sok, jajka i rozpuszczona w ciepłym mleku sodę - mieszamy wszystko dokładnie i dodajemy stopniowo przesiana make. Ciasto trzeba dobrze wyrobić - tak ok. 10 minut mieszania to minimum.
Gładkie ciasto odstawiamy na kilka godzin albo na noc w chłodne miejsce, ale nie do lodówki. Ja swoje trzymałam całą noc na parapecie w sypialni - to północny, chłodny parapet a na dodatek strasznie \"ciągnie\" od okien. Idealne miejsce dla piernika.
Wychłodzone ciasto wkładamy do formy wysmarowanej masłem albo wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i pieczemy ok. godziny i 10 minut.
Upieczone i przestudzone cisto zawijamy w pergamin a potem folie spożywcza i odstawiamy na kilka dni w chłodne miejsce.
Przed podaniem można go polać czekoladą albo lukrem czekoladowym. PS ja nie czekam tych 3 dni - piernik zbyt ładnie pachnie i wygląda, by się tak \"torturować\" ;-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dominika30 11.07.2011 18:03
świetny!
Agnieszka_B 02.01.2011 13:16
Musi być pyszny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak