Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makowiec według przepisu mojej mamy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
woda 2 łyżki
masło 25 dag.
drożdże 10 dag.
jajko 3 łyżki
cukier 3 łyzki
mak 40 dag.
jajko 8 szt.
orzechy 10 dag.
masło 10 dag.
miód 3 łyżki
powidła 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: makowiec według przepisu mojej mamy

Mąkę przesiać przez sito, zrobić w środku dołek. Wrzucić do środka rozkruszone drożdże, dodać wodę, cukier, jajka, masło lub margarynę i zarobić ciasto.
W międzyczasie przygotować masę makową. Namoczony dzień wcześniej mak wypłukać, zalać wrzącą wodą lub mlekiem i trzymać na ogniu tak długo, aż da się go rozetrzeć w palcach. Odcedzić przez gęste sito, starannie osączyć, zmielić 3 razy przez maszynkę.
Utrzeć mikserem żółtka z cukrem, dodać miękką margarynę. Mak dodać do masy jajecznej, wmieszać, dodać powidła, miód i połączyć z ubitą pianą z białek.
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część grubo rozwałkować, podsypując grubo mąką, żeby się nie przykleiło. Nałożyć masę makową, zwinąć ciasto, włożyć do kek sówki, zawinąć w papier do pieczenia. Pozostawić trochę luzu między ciastem a papierem.
Piec ok 30-40 minut w 160 – 180 stopni (ja piekę zawsze w termoobiegu, więc w tej niższej temperaturze). Po wystygnięciu polukrować.
Makprzepisu mojej mamy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiertlo102
wiertlo102 05.05.2011 12:42
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak