Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 40 dag
masło 15 dag
drożdże 5 dag
śmietana kwaśna 3 łyżki
cukier puder 2 łyżki
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
mak 50 dag
cukier 20 gram
jaja 2 szuki
masło 20 dag
miód 3 łyżki
bakalie 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Masa makowa:
Mak płuczemy zimną wodą i odcedzamy na gęstym sicie. Musi być dokładnie odsączony z wody bo w przeciwnym razie masa makowa będzie rzadka. Mak przekładamy do garnka i zalewamy ciepłym mlekiem. Dwie szklanki mleka na szklankę maku. Po 15 minutach garnek stawiamy na ogniu i masę podgrzewamy przez około 25 minut. Taki mak mielemy w maszynce dwa razy a jeśli potrzeba to trzy razy. W rondlu rozpuszczamy masło i miód pszczeli bo taki jest najlepszy. Wrzucamy bakalie, dodajemy mak i podgrzewamy cały czas mieszając. Następnie chłodzimy masę i dodajemy żółtka z cukrem i ubitą piane z białek.

Ciasto:
Do przesianej mąki wlewamy małym strumieniem roztopione i przestudzone masło. Następnie dodajemy jajka, cukier i drożdże rozmieszane w śmietanie. Na początku ciasto siekamy nożem, potem zagniatamy rękoma.
Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta, nakładamy masę makową i zwijamy roladę. Dokładnie zlepiamy końce rolady by w trakcie pieczenia masa nie wyciekła. Roladę zawijamy luźno w pergamin i przenosimy do formy wysmarowanej masłem. Ja moje piekłam w keksówkach. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie wkładamy do piekarnika średnio nagrzanego i pieczemy około 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sofciak 10.01.2011 17:20
dOBRE
halinka1011 02.01.2011 09:45
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak