Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk po książęcu

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z indyka 1,5 kg
brzoskwinie w puszce 1 puszka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
brandy 2 łyżki
sok z cytryny
margaryna 1 łyżka
suszona mięta 1 szczypta
suszona szałwia 1 szczypta
sól do smaku
ananas z puszki 1 puszka
Bazylia suszona Prymat 1 szczypta
rosół z kostki 1 (warzywny)

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk po książęcu

Mięso dokłądnie umyć i wysuszyć, natrzeć solą i sproszkowanymi ziołami, polać sokiem z połowy cytryny wymieszanym z brandy. Zawinąć w płatek folii aluminiowej i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia przełożyć mięso do natłuszczonej formy do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. W czasie pieczenia polewać rosołem z kostki i wyciekającym sosem. Następnie mięso wyjąć i ostudzić. Dokładnie zlać sos i uzupełnić do objętości 1 szklanki. Żelatynę zalać 2-3 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia. Sos pieczeniowy zagotować, wymieszać z żelatyną i lekko ostudzić. Mięso podzielić na plastry, owoce odcedzić z zalewy. Na eleganckim półmisku przekładać plastry mięsa i plastry owoców, zalać gęstniejącą galaretą. Wstawić do lodówki przynajmniej godzinę przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 28.11.2011 18:55
rewelacyjny przepis
Iwona51
Iwona51 02.01.2011 06:39
Lubię potrawy z indyka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak