Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka kalafiorowa z mielonym mięsem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior
mięso mielone 0,5 kg
śmietana 1/2 szkl.
cebula
masło 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
mąka 2 łyżki
pieprz
sól
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
cukier szczypta
natka pietruszki
ser gouda 20 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka kalafiorowa z mielonym mięsem

kalafiora umyć i podzielić na różyczkiugotować w osolonej wodzie ok.15min.odcedzić wywar zostawić,cebulę posiekać i zeszklić na oliwie,dodać mięso mielone,doprawić solą,pieprzem,papryką i tymiankiem,wymieszać i smażyć ok.10min.z masła i mąki zrobić zasmażkę,dodać wywar z kalafiora,śmietanę i połowę startego sera,gotować ok.5min.doprawić solą,pieprzem i gałką muszkatołową,w naczyniu żaroodpornym ułożyć kalafiora i mięso polać sosem i posypać resztą sera,zapiec w piekarniku w temp.200st.ok.20min.na wierzch posypać posiekaną natkę pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 25.04.2013 10:03
fajny pomysł,warto spróbować !
Mariusz10 23.06.2012 19:06
super
Grazyna0211 25.06.2011 10:39
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak