Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Postny barszcz ze śledziem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki 30 dkg
solony śledź 1 sztuka
mleko 1/2 szklanki
cebula 1 sztuka
olej 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
sok z cytryny 1 łyżka
fasola Jaś 1 szklanka
grzyby suszone 5 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Postny barszcz ze śledziem

Umyte grzyby zalać przegotowaną wodą i zostawić na noc. Tak samo zrobić z fasolą. Śledzia wymoczyć w wodzie, usunąć skórę i ości, zalać mlekiem i zostawić na godzinę. Umyte buraki upiec w piekarniku. Ugotować grzyby, potem pokroić je w paski. Śledzia również pokroić w paski. Na oleju zeszklić posiekaną cebulę. Buraki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Zagotować wywar z grzybów, dodać buraki, cebulę i gotować ok. 15 minut. Przecedzić, dodać śledzia i grzyby, doprawić sokiem z cytryny i pieprzem. Fosolę ugotować, pod koniec gotowania posolić, wymieszac z olejem. Barszcz podawać z fasolą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 24.04.2011 12:15
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak