Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszny kapuśniaczek

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 2 dkg
mleko 0,5 l
mak 1 kg
jajko 2 szt
kapusta 1 wiaderko
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszny kapuśniaczek

Przygotowanie ciasta: 2dkg droższy mieszamy z szczyptą soli i cukru. Dodajemy 1 łyżeczkę letniego mleka oraz mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia.
Nastepnie dodajemy 1 kg mąki, wrzucamy 2 żółtka, 0,5 l ciepłego mleka. Ciasto wyrabiamy a następnie zostawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Smażymy jedną cebulę, dodajemy ugotowaną kapustę, przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wałkujemy, następnie tniemy na kwadraciki. Na każdy kwadracik dajemy kapustę wymieszaną z cebulą i zwijamy w rulonik. Smarujemy \"złączenie\" ciasta białkiem i posypujemy kminkiem.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak