Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananowiec

apb
2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
cukier 1,5 szklanki
woda 10 łyżek
olej 12 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 opakowanie
kakao
galaretka agrestowa 2 opakowania
śmietana 12% 200 ml
wiórki kokosowe 2 szklanki
banan 3-4 sztuki
aromat cytrynowy 1 opakowanie
cukier puder 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowiec

jaja utrzeć z cukrem, dodać mąkę, wodę i olej, miksować na najwyższych obrotach, powoli dosypywać proszek do pieczenia i cukier waniliowy, na koniec dodać aromat. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji połowę przelać do blachy, a do pozostałej części dodać kakao, wylać na pierwszą część. Piec 30-40 minut w 180 stopniach.
W 0,5 l wody rozpuścić 2 galaretki agrestowe i zostawić do stężenia.
Śmietanę, cukier i wiórki zagotować aż do rozpuszczenia cukru.
Ciasto wyjąć z piekarnika, na wierzch dac jeszcze ciepłą masę, na nią położć pokrojone w plasterki banany, i zalać tężejącą galaretką. Do momentu podania przechowywać w lodówce.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 02.04.2012 08:59
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak