Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maczanka krakowska Babcigramolki :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
cebula 3 sztuki
sos sojowy 1 łyżka
olej 3 łyżki
miód 1 łyżeczka
ziele angielskie 3 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
suszone śliwki kalifornijskie 2 sztuki
smalec 1/4 kostki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
grzyby suszone 3 (kapelusze)
chleb razowy 16 kromek
piernik 1 korzenny
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Maczanka krakowska Babcigramolki :

Zrobić pastę z oliwy, sosu sojowego , papryki , pieprzu , miodu. Natrzeć schab i zostawić go w lodówce na 12 godzin ( zawinięty w folię lub zamknięty w pojemniku ). Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim schab . Przełożyć do garnka wraz z tłuszczem ze smażenia. Dodać pokrojone w piórka cebule , śliwki , ziele angielskie, liść laurowy , grzyby . Zalać mięso wodą tak by go zakryła . Dusić ok. 1,5 godziny , aż schab będzie miękki. Wyjąć mięso z sosu . Włożyć do garnka piernik , rozgotować go . Sos zmiksować blenderem ( lub przetrzeć przez sito). Mięso pokroić na 8 plastrów. Razowiec maczać w sosie . Na talerzu kłaść po 2 zachodzące na siebie , namoknięte w sosie kromki razowca , na nich układać plaster schabu i polewać sosem . ( jeżeli razowiec ma mocno spieczoną skórkę można ją odkroić – chleb ma nasiąkać sosem bez problemu ). Podawać gorące . Do tego kieliszek czerwonego wina i już .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 29.05.2011 20:50
smaczne danie,aż ślinka cieknie:)
ben-ka 28.03.2011 15:56
Aż głodna się zrobiłam:) to by mi smakowała na 100% !!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak