Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa z bakaliami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5 dag
cukier 15 dag
olejek rumowy 1 szt
mąka 0,5 kg
skórka pomarańczowa 1 szt
rodzynki 10 dag
margaryna 25 dag
mleko 1 szklanka
żółtko jajek 7 szt
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa z bakaliami

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i odrobiną ciepłego mleka.Odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem, przesianą mąką , rozczynem drożdżowym i pozostałym mlekiem. Następnie dodajemy do ciasta skórkę pomarańczową, rodzynki i olejek rumowy. Odrobinę posolić i delikatnie wymieszać. Pod koniec wyrabiania dodajemy ciepłą margarynę. Gotowe ciasto drożdżowe przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Odstawiamy do wyrośnięcia.Po ok. 20 min wstawiamy do piekarnika średnio nagrzanego na ok. 50 min. Po upieczeniu ostudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota37 22.11.2012 14:29
dawno nie jadłam drożdżowej babki
Betka 11.11.2012 11:03
musi być przepyszna;)
Juleczka20 29.04.2012 08:26
mm pycha
wiktor188 22.02.2011 16:01
smaczne
RenataZ-et 04.01.2011 12:00
Pięknie Ci się upiekła, aż mam ochotę na jeden kawałeczek... :))
Katarzyna156 02.01.2011 17:49
super apetycznie sie prezentuje )
Agnieszka172 01.01.2011 18:53
zdublowało się :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak