Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa fasolowa na golonce

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonka wieprzowa 1
boczek wędzony 15 dag
fasola 1 szklanka
marchewki 3
pietruszka 2
seler 1/2
Liść laurowy suszony Prymat 2
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczki
kostka rosołowa 1
ziemniaki 4
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
boczek 15 surowy bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa fasolowa na golonce

Fasolę moczymy w letniej, przegotowanej wodzie przez noc. Golonkę wkładamy do zimnej wody i gotujemy na niewielki m ogniu wraz z kostką rosołową. Po 1,5h wrzucamy fasolę. Gotujemy 30 minut. Wrzucamy pokrojoną w plasterki marchew, pietruszkę i seler wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem kolorowym. W międzyczasie na suchej patelni wytapiamy surowy boczek wraz z dodanym po chwili boczkiem wędzonym. Po kolejnych 30 minutach wrzucam pokrojone ziemniaczki, wytopione boczki oraz majeranek i gotujemy do miękkości ziemniaków. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gemini 21.01.2023 15:02
U mnie fasola mimo namaczania 2 godz gotuje się, nim zmięknie.
Ada-Gaba 04.01.2013 07:39
musi być pyszna
Andysz 11.11.2012 11:12
ekstra smakuje;]
Paweł29 23.09.2012 21:49
Mmm.
BernadettaP 29.11.2011 08:38
Fasolową też muszę ugotować... Zapowiada się fasolowe święto :)
Ania67 19.09.2011 07:54
fajna
Izabela/bella81 02.01.2011 11:14
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak