Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Opieńki marynowane

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby leśne 1 kg
sól 2 łyżeczki
cukier 3/4 szklanki
ocet 3/4 szklanki
chrzan 1 łodyga
igliwie
czosnek ząbki 1
woda 4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Opieńki marynowane

Opieńki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Z wody, cukru, octu wraz z czosnkiem i pieprzem zagotowujemy zalewę. W słoiku układamy grzyby, dodajemy łyżeczkę gorczycy, łodygę chrzanu, kilka igieł świerkowych i zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 07.06.2012 18:11
ja też marynuję opieńki są pyszne
BernadettaP 13.11.2011 14:21
mniam :)
Monika193
Monika193 20.10.2011 00:23
pyszne
Anna169Hosz 06.09.2011 21:53
Smakowicie wyglądają.
ewaa 30.08.2011 18:40
moja ciocia robi takie grzybki i muszę przyznać że są pyszne:)
Justyna Jussstiii 24.08.2011 08:39
super:)
pacpaw 30.01.2011 11:15
opieńkę chyba ciężko z czymś pomylić - jedynie z opieńką miodową (tą uważam za niejadalną) tylko ta jest bardziej żółtawa. Mam takie lasy z mnóstwem karczy, także zbiór opieniek w moim przypadku jest dosyć prosty :o). Niczym na plantacji. W tym roku ponad 20 słoików zostało zrobionych.
ben-ka 30.01.2011 09:22
Nie zbieram opieniek bo nikt mnie nie nauczył,zawsze się boję,że to jakieś \"psiaki\" ale dostaję i marynuję albo odgotowuję i mrożę.
agnieszka137 28.01.2011 22:28
extra grzybki:)
pacpaw 20.01.2011 20:50
kto pyta nie błądzi. tzn \"jeśli wyjmiesz opieńkę z garnuszka i ją spróbujesz i sobie pomyślisz, kurcze już się zrobiły\" to będzie znaczyło, że ugotowałam grzyba do miękkości. Sądziłem, że dla osoby \"grzybniętej\" taki banał będzie zrozumiały :o)
SmacznaPyza 20.01.2011 20:04
co to znaczy \"gotujemy grzyby do miękkości\" bo nie rozumiem...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak