Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z warzywami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 7 szt
Kucharek przyprawa do potraw
sól
majonez 4 łyżki
natka pietruszki
por 1 szt
marchewka 3 szt
kalafior
brokuł
papryka 1 szt
cebula 2 szt
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z warzywami

Skrzydełka (udka) myjemy i gotujemy kilka minut w garnku. Następnie wyjąć mięso z garnka i odstawić. Kalafior (gałązki), brokuły (gałązki), marchew pokrojoną w kostki gotujemy w wodzie z 1 kostką rosołową. Por pokroić w półksiężyce i podsmażyć na patelni, dodać następnie uprzednio ugotowane warzywa (kalafior, marchew, brokuły). Smażyć kilka minut doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne (lub gliniane) wysmarować masłem, po czym przełożyć podsmażone warzywa do naczynia bez tłuszczu z patelni. Na drugiej patelni podsmażyć cebulę (półksiężyce) oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Do smażących się warzyw dodać śmietanę i majonez, przyprawić kucharkiem (wegeta) do smaku, dodać pietruszkę, wymieszać. Na warzywa w naczyniu żaroodpornym, wyłożyć mięso. Na koniec zalać mięso i warzywa sosem majonezowo – śmietanowym. Wstawić do rozgrzanego pieca i piec około 40-50 minut w 80-100 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

banditka 09.03.2011 13:57
extra
Zoso 01.01.2011 18:31
wyglada super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak