Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w galarecie, faszerowany sałatką z kurkami

4.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab pieczony
marchewka
cebula biała
kurki marynowane
koperek
majonez
wywar jarzynowy
Żelatyna wieprzowa Prymat
kukurydza konserwowa

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w galarecie, faszerowany sałatką z kurkami

1/2 litra wywaru z włoszczyzny (bez kapusty) doprawiłam do smaku solą, pieprzem mielonym i niewielką ilością octu winnego. Zagotowałam i po zdjęciu z ognia dosypałam 6 łyżeczek żelatyny w proszku (trzeba sprawdzić na opakowaniu jaką ilość producent zaleca na 1 l płynu bo nie zawsze jest tak samo). Mieszałam aż żelatyna się rozpuściła i odstawiłam do wystudzenia.

Jedną marchewkę obrałam i ugotowałam na pół twardo. Kiedy stygła starłam ją na tarce jarzynowej. Dodałam pół posiekanej cebuli cukrowej, 6 łyżek odcedzonej kukurydzy konserwowej i pół słoiczka (0,33l) marynowanych kurek, również dobrze odcedzonych - małe zostawiłam w całości a większe pokroiłam. Do tego 2 łyżki majonezu i trochę posiekanego koperku. Całość wymieszałam i doprawiłam do smaku solą i pieprzem.

Z kawałka pieczonego schabu odkroiłam kilka plastrów schabu - jedno nacięcie docinałam do 3/4 grubości a następne do końca - tak powstały podwójne plastry z jakby kieszenią. W tę kieszeń nałożyłam po 2-3 łyżeczki sałatki, tyle ile się zmieściło i ułożyłam plastry na półmisku wyłożonym sałatą tak aby jeden zachodził na drugi.
Wokół schabu poukładałam marynowane kurki, kawałki jajka na twardo, kwiatki z plasterków ugotowanej marchewki... - możecie dodać ozdoby jakie chcecie, ale muszą być jadalne :-) Półmisek wstawiłam do lodówki żeby całość się schłodziła.

Kiedy galareta zaczęła tężeć polałam nią wszystkie składniki na zimnym półmisku - nabierałam ją łyżeczkę i pomału polewałam z wierzchu uważając żeby dostała się we wszystkie zakamarki. Odstawiłam półmisek na 3 godziny do lodówki żeby galareta zastygła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

natii3624 19.05.2012 22:16
super!
Agnieszka/picola 03.08.2011 19:26
dobre
ewaa 14.06.2011 20:41
bosko wygląda:)
patusia 15.05.2011 12:41
pycha
Anna169Hosz 08.03.2011 20:21
Marzenie:)
mirosława4 15.01.2011 21:52
kolorowo i smacznie
Henryka2 15.01.2011 14:31
Pięknie podany schab.
SmacznaPyza 06.01.2011 21:05
dziękuję, Msewka, za miłe słowa :-)
Ewa104 06.01.2011 18:48
U Ciebie zawsze smacznie i kolorowo.
agnieszka137 05.01.2011 11:00
smakowite...
matii6 04.01.2011 12:12
wykwintne danie ,super
Nina7 04.01.2011 09:31
pewnie smakuje wyśmienicie
rzenia15 03.01.2011 19:37
na pewno pyszne
amorzenek 03.01.2011 07:03
piekne
Grażyna13 02.01.2011 13:52
Pyszne i efektowne :)
ada12302 01.01.2011 22:29
apetycznie wygląda
iwa643 01.01.2011 08:37
piękne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak