Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki krucho-drożdżowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
śmietana 0,5 szklanki
masło 25 dag
cukier 5 łyżek
drożdże 5 dag
marmolada 30 dag
jajko 1 szt
aromat waniliowy 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki krucho-drożdżowe

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i aromat, dokładnie posiekać. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, połączyć ze śmietaną, dodać do mąki. Ciasto wyrobić na jednolitą masę, schłodzić. Następnie rozwałkować i pokroić ciasto w trójkąty. Na każdy trójkąt położyć kawałek marmolady i zwijać małe rogaliki. Układać na przygotowana formę, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem kryształem. Piec w 180 stopniach na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 01.01.2011 12:51
super
krzyniu1984 31.12.2010 20:09
fajne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak