Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik moje mamy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1\\2 kg
margaryna
śmietana 2 łyżki
cukier 10 dag
zapach migdałowy
proszek do pieczenia 1\\2
cukier waniliowy
kasza manna
sól
jabłka 1,5 kg
cukier do smaku
cukier waniliowy
cynamon Prymat
zapach waniliowy
żółtko jajek
kisiel truskawkowy

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik moje mamy

Z mąki, całej margaryny , śmietany,żółtek , cukru, zapachu , proszku cukru kaszy i soli zagniatamy ciasto i robimy kulę , kawałek tego ciasta z kuli wkładamy do zamrażalnika a to ciasto wałkujemy na grubość 1\\2 cm i wykładamy ciastem blaszkę , tylko najpierw wcześniej smarujemy tłuszczem i bułką tartą . Wstawiamy do piekarnika na parę minut a w między czasie nakłuwamy widelcem ciasto z piekarnika. Kiedy ciasto się podrumieni to wyjmujemy.Ciasto troszkę posypujemy bułką tarta .Na ciasto nakładamy warstwę jabłek startych na tartce , znowu posypujemy bułką tartą . Po nałożeniu jabłek nakładamy białka ubite z kiślem . Wyjmujemy troszkę twarde ciasto z zamrażalnika i ścieramy na to białko z kiślem. Zapiekamy 40 minut w 180 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

m1monika 14.11.2011 23:01
pyszności
ewaa 28.06.2011 22:03
apetycznie wygląda:)
Iwona51
Iwona51 08.05.2011 12:15
smaczne
ElizaT 24.01.2011 12:36
pyszne ciasto ;)
RenataZ-et 02.01.2011 15:47
Wygląda bardzo apetycznie :)
Margo1 31.12.2010 16:53
Jeśli ominęłam jakiś składnik to znaczy że trzeba dodać go do jabłek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak