Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kandyzowany arbuz

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 2 szklanki
woda 1 szklanka
cynamon 1 kawałek
cukier waniiowy 1 łyżka
cytryny lub limonki 2 szt
arbuz skórka 1/4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kandyzowany arbuz

Do tego deseru wykorzystujemy białą część skórki z arbuza.
Skórkę z arbuza obrać z zielonej części, tak, żeby została tylko biała.Pokroić ją na dowolne kawałki o wielkości mniej więcej 2 na 3 cm. Zalać wodą, wcisnąć sok z jednej cytryny lub limonki i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu.Wodę zagotować. Wsypać do odpowiedniego naczynia cukier, rozprowadzić wrzącą wodą. Wsypać odcedzony arbuz,kawałek kory cynamonowej i wanilii albo cukier z prawdziwą wanilią. zamieszać.Gotować ok 1, 5 godziny, od czasu do czasu mieszać.Wyjąć, dodać sok z cytryny lub limonki, cynamon i wanilię, wystudzić. Następnie gotować jeszcze pół godziny. Wystudzić, można przechowywać w lodówce w słoiku. Podawać do deserów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 22.03.2013 19:52
fajny przepis,musze w lecie wypróbować :)
ben-ka 14.09.2011 11:38
świetny pomysł,warty uwagi.
Koper 04.03.2011 18:51
Zapamiętam i wykorzystam w sezonie arbuzowym :)
Babciagramolka 31.12.2010 17:04
Tego nie znałam - poczekam az się arbuz pokarze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak