Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chruściki albo inaczej zwane faworki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 4 sztuki
margaryna 2 łyżki
smietana 18% 8 łyżek
ocet 2 łyżki
sól szczypta
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 1/2 opakowania
olej do smażenia
cukier puder do posypania
spirytus 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chruściki albo inaczej zwane faworki

Do miski wbić jajka, wsypać mąke, dodać żółtka jaj, śmietanę, ocet, maragrynę, spirytus, sól,cukier waniliowy,cukier i wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto wałkować partiami. Kroić paski o szer około 3 cm a długości 10 cm skośnie je ucinając. W środku każdego kawałeczka zrobić nacięcie i przewinąc przez dziurkę jeden z bok/końcówkę. Uformowane farowki/chruściki wrzucać partiami do rozgrzanej patelni z olejem. Smażyć, aż do uzyskania złotego kolorku. Usmażone faworki/chruściki przekładać na papier do pieczenia/albo papier kuchenny, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 17.12.2012 12:38
o jej uwielbiam je!!!;]
Andzia1977
Andzia1977 27.12.2011 23:14
pysznosci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak