Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto truskawkowo-śmietanowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 szt
mąka tortowa 1,5 szkl
cukier 0,75 szkl
cukier waniliowy 1 op
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej 5 łyżek
truskawki 1 kg
galaretka truskawkowa 2 op
cukier 0,5 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
śmietana kremowa 30% lub 36% 0,5 litr
cukier puder 5 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
Polewa: 2 op

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto truskawkowo-śmietanowe

Całe jajka z cukrem ubijamy, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem delikatnie łączymy z jajkami, na koniec dodajemy olej i bardzo delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 30 min.
Truskawki rozmrażamy i miksujemy mikserem lub blenderem, dodajemy galaretkę rozpuszczoną w ¾ szkl. gorącej wody, dosładzamy cukrem i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy z musem owocowo – truskawkowym. Śmietanę ubijamy z cukrem i łączymy z przestudzoną żelatyną rozpuszczoną w 3 łyżkach wody.
Ostudzone ciasto dzielimy na dwa placki, dolny smarujemy gęstniejącym musem truskawkowym, następnie 1/2 śmietany i drugi placek na wierzch reszta śmietany. Chłodzimy w lodówce przez ok. 12 godzn. Najlepiej smakuje po 1 dobie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona32 29.03.2013 08:03
pyszne ciasko:)
Andysz 17.12.2012 12:38
mmm pyszności;]
polly66 06.01.2011 21:24
kolejne zachęcające ciasto
Babciagramolka 31.12.2010 17:11
Az pachnie z ekranu- super
Babciagramolka 31.12.2010 17:11
Az pachnie z ekranu- super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak