Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

W-Z

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
mąka ziemniaczana 4 łyżki
margaryna 40 dag
cukier 2 szkl
jaja 8 szt
kakao 5 łyżek
proszek do pieczenia 4 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
żółtko jajek 4 szt
cukier puder 1,5 szkl
masło0 40 dag
serek homogenizowany 4 szt
żelatyn 3 łyżeczki
czekola 2 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: W-Z

Utrzeć margarynę, cukier, żółtka, dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Na koniec dodać pianę z ubitych białek i wymieszać na najsłabszym stopniu miksera. Piec w ok. 100 stopniach.
Masa
Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać po 1 żółtku. Następnie dodawać po 1 serku i mieszać. Na koniec rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody i dodać jak wystygnie. Wymieszać całość.
Ciasto przekroić na pół. Na dolną część wyłożyć masę przykryć drugą częścią i polać polewą.
Polewa:
2 tabliczki mlecznej czekolady (jedna może być orzechowa) rozpuścić w rondle i dodać 1/3 szkl wody, gdy całość rozpuści się wylać na ciepło na górną część ciasta i rozsmarować na cieście.
Można zrobić polewę z ciemnej czekolady i osobno z białej.
Wodę do polewy można dodać mniej lub więcej w zależności od upodobań.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolajka 01.01.2011 13:30
chętnie bym zjadła takie \"co nie co\"
mysza666 31.12.2010 17:16
zjadłabym coś takiego
Dorota76 31.12.2010 14:51
moje ulubione ciasto nie wyobrażam sobie aby mogło go nie być

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak