Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowe z masą makową

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier 15 dag
mleko 1 szklanka
masło 10 dag
jaja 3 szt
żółtko jajek 2 szt
sól 1/2 łyżeczki
drożdże 3 dag
cukier waniliowy 16 g
masa makowa 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe z masą makową

Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru, rozmieszać z ciepłym mlekiem. Dodać 4 łyżki mąki i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę mąki, sól, 4 żółtka utarte z cukrem, cukier waniliowy, ubitą pianę z 2 białek, wszystkie składniki połączyć. Następnie dodać podgrzany tłuszcz i wyrabiać ciasto aż do wchłonięcia tłuszczu. Pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować okrągłe placki o grubości 1 cm. Każde ciasto pokroić na 8 trójkątów. Na środek każdego trójkąta nałożyć masę makową i zwijać formując rogaliki. Ułożyć na przygotowana blaszkę, posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni przez 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 03.02.2014 10:00
Pysznie muszą smakować z takim nadzieniem:)
Motorek 10.11.2012 09:16
extra
anulka69 04.06.2012 08:50
super
Angelika10 12.01.2012 00:40
pyszne
Bożena13 19.03.2011 23:29
pycha!
pigila
pigila 31.12.2010 21:53
mniam , mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak